În acest episod voi vorbi pe scurt despre câteva greşeli pe care le fac intenţionat băncile la acordarea unui credit.

  1. BANCA DEZINFORMEAZĂ – clientului nu i se prezintă clar, negru pe alb, adevărata DEFINIŢIE a dobânzii.

Definiţia reală şi corectă a dobânzii este următoarea:

Dobânda reprezintă o sumă de bani pentru care debitorul munceşte încă o dată. Această sumă de bani poate fi chiar mai mare decât suma împrumutată. (Un prieten de-al meu a scos un credit de nevoi personale pe 10 ani de la banca Romexterra, în 2006, în valoare de 12500 lei. După 10 ani, avea de plătit peste 25000 de lei – mai exact 101% din suma împrumutată. Practic, în 10 ani, prietenul meu achita de două ori suma împrumutată iniţial!)

  1. Banca nu ii da clientului posibilitatea sa se razgandeasca

Dacă te-ai interesat de un credit, e clar că vrei să te bagi în datorii. Fie o duci rău, fie te mănâncă în cur să îţi faci vreun moft, fie eşti prost, fie… nerăbdător. Aici este punctul sensibil: banca ştie că arzi de nerăbdare…

Totuşi, înainte să semnezi un contract de creditare, cel din faţa ta ar trebui să te întrebe: eşti dispus să munceşti x ani din viaţa ta doar pentru profitul băncii noastre? Pe mine banca mă plăteşte ca să joc rolul unui cămătar – scopul meu este să bag cât mai mulţi oameni în datorii. Pentru asta trăiesc. Crezi că merită să iei de la gura copiilor tăi ca să îmi plăteşti mie salariul? Sau preferi să aştepţi şi să economiseşti pe cont prorpiu suma de care ai nevoie?

Băncile nu vor pune niciodată aceste întrebări revelatoare, care l-ar putea face pe potenţialul debitor să se răzgândească… Te asigur!

Chiar dacă ofiţerul de credite vede şi ştie cât de neavantajoasă este oferta băncii, acesta nu îi va atrage atenţia clientului şi nu îi va propune să se mai gândească înainte să semneze… Iar clientul semnează grăbit şi plin de bucurie că banca i-a acceptat cererea, de parcă aceasta ar fi cea mai mare favoare pe care i-a făcut-o cineva vreodată.

  1. Bancile te baga in datorii dar nu te ajuta sa iesi din ele!

BANCA APROBĂ APROAPE TOATE CERERILE DE CREDITARE! Nicio cerere nu este “prea problematică”. Dacă “ofiţerul de credite” are impresia că “s-ar putea să fii respins”, stai liniştit. Banca are nevoie tocmai de oameni proşti, neinformaţi şi needucaţi ca tine. Angajatul băncii va face tot posibililul “să te ajute” şi îţi va spune ce acte ar putea grăbi un răspuns favorabil.

În momentul în care ai intrat într-o bancă cu dorinţa de a obţine orice formă de împrumut, banca are tot interesul să te îndatoreze şi să te oblige să plăteşti dobânzi şi comisioane. Banca trăieşte din MUNCA TA! Banca nu produce niciun bun şi niciun serviciu în societate, ci doar ia banii munciţi ai unora şi îi transformă în banii nemunciţi ai altora. Cu cât îndatorează mai mulţi oameni, cu atât profiturile băncii vor fi mai mari şi acţionarii mai fericiţi! Deci nu te mai gândi cu groază că s-ar putea ca banca să nu îţi aprobe cererea. O să ţi-o aprobe! Dacă nu banca respectivă, una din sistem tot se va găsi “să te ajute”! Te asigur de asta! Chiar dacă vei primi o sumă mai mică decât te-ai aşteptat. Dar cererea va fi aprobată în 99% din cazuri. Nu contează că eşti deja supraîndatorat. Nimeni nu verifică asta! Şi oricum nu mai contează… Jumătate din ţară e şi nicio bancă nu e alarmată, după cum vezi. Ele continuă să crediteze…

Banca te-a ajutat să te îndatorezi… dar nu te aştepta ca ea să te ajute să îţi achiţi datoria respectivă. Eşti pe cont propriu.